kisebb betű nagyobb betű   e-mailben elküld nyomtatás

ManóIQ

Mindenki kíváncsi gyermeke képességére. Ez a kíváncsiság több okból is érthető. Ma már egyre több területen alkalmaznak intelligenciateszteket, például iskolai felvételiken is. Érdemes előre tájékozódni a tesztek mibenlétéről, hogy ne érje váratlanul gyermekünket, amikor a megoldásának tétje is van. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni a gyerek képességeivel, és azzal, hogy mely területeken segítsük őt.
A CD-sorozat a Művelődési
és Közoktatási
Minisztérium által kiírt
"AZ ÉV CD-ROM ALKOTÁSA"
pályázaton a zsűri
ELISMERŐ OKLEVELÉT
nyerte el.

Az intelligencia ugyanis bizonyos határok között fejleszthető. Az IQ-tesztek feladatai néhány alaptípusba sorolhatók, ezek megoldási technikája begyakorolható. Szakértők szerint eleve az lenne az ideális, ha kellő gyakorlás után kerülne sor az intelligencia mérésére. Az intelligencia azon összetevői, amelyeket számítógépes feladatcsoportokkal mérhetünk, gyakorolhatunk, a következők:

beszéd intelligenciamatematikai intelligenciavizuális intelligencia


Egy közmondást olvashatsz négy változatban. Melyik az igazi? Válaszd ki! Melyik szám hiányzik a virágból? Melyik kép illik az üres helyre? Válaszd kiHogyan fejeznéd be a mondatot? Kattints a megfelelő képre!
Olyan sötét van ebben a barlangban. Kapcsold fel ...
Honnan vágtuk ki ezt a darabkát? Kattints a darabka közepét jelző csomópontra!Melyik képdarabka illik a nagy kép hiányzó helyére?

A program gyakorló és teszt üzemmódban is használható. Teszt módban a program kiszámolja a játékos IQ értékét. A játékos életkorát figyelembe véve kapunk feladatsorokat, amelyekkel akár az óvodások is próbálkozhatnak. A feladványok írott szövegei meghallgathatók, így az sem jelenthet akadályt, ha a gyerek még nem tud olvasni.

A program bármilyen életkorú játékosnak (felnőtteknek is!) jó szórakozást nyújt. A 6 - 12 éves korhatár csupán azt jelenti, hogy a teszt üzemmód ezt a korosztályt tudja értékelni.

Az 57 feladattípus több ezer variációja áll a próbálkozók rendelkezésére. Olyan új típusú teszt-kérdéseket is kidolgoztunk, amelyek nem lennének könyvben kivitelezhetők, és amelyek jól kihasználják a számítógép adta lehetőségeket (a vizuális memóriát vizsgáló, valamint hallás után megoldandó feladványok).