Főoldal >  Tanácsok > 
kisebb betű nagyobb betű   e-mailben elküld nyomtatás

ManóSorozat

Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. A Manóka CD-k számítógép-igénye egy olyan 486 DX, vagy DX2-66 processzorú multimédia PC, melyben legalább 8 megabájt memória van.
Akkor olvassa el ezt a lapot, ha az Ön gépe ilyen, vagy ennél jobb, és a Manóka hangja mégis "dadog", a program kivárhatatlanul lassú, stb... Ebben a leírásban sorra vettük azokat a lehetséges problémákat, melyek a program megfelelő működését zavarhatják.
BIOS

A számítógép alaptartozékainak (floppy, winchester, stb.) jellemzőit, valamint az alaplap egyes áramköreinek működési paramétereit állíthatjuk be az ún. BIOS-setup programmal, amelyet a számítógép bekapcsolásakor, általában a DEL billentyű lenyomásával indíthatunk.
Sajnos előfordulhat, hogy egyes "szakértők", a számítógép teljesítményének néhány százalékos fokozása érdekében olyan paramétereket állítanak itt be, ami a biztonságos működést veszélyeztetheti. A következmény: megmagyarázhatatlan programhibák, lefagyások, stb.

Javasoljuk, hogy az alaplapot a gyári beállításokkal használja. Általában ez a BIOS-setupban a "Chipset setup", vagy "Advanced setup" menüpontban az "Auto config" funkció engedélyezésével "Enabled" történik. Ha szükséges, a beállításhoz kérjen segítséget attól a kereskedőtől, akitől a gépet vásárolta, vagy pedig forduljon szervizhez.
Eszközök (hangkártya, CD-olvasó, videokártya)

Általában elmondható, hogy a nagyon olcsó és/vagy nagyon névtelen számítógépalkatrészekkel egy csomó problémát is vásárolhatunk. Ennek okai az eszközök tervezési és gyártási hibái, a forgalomba hozás előtti tesztelés hiánya, de főleg a hozzájuk készült illesztőprogramok hibái.
  • Ha már bevásárolt ilyen eszközből, akkor érdemes időnként benéznie a kereskedőhöz:
  • érkezett-e az eszközhöz friss illesztőprogram?
  • Ha rászánta magát egy silány eszköz cseréjére, vásárlás előtt tájékozodjon: keresse meg ismerőseit, próbálja ki az ő számítógépükön a Manóka-programot, vagy más problémás programját. Olvassa el a számítástechnikai folyóiratok hardver-teszjeit, ahol a teszteredmények mellett árakat és beszerzési forrást is talál.
  • Pl.: vásároljon inkább egy régebb óta forgalmazott alapkiépítésű SoundBlaster hangkártyát, mint ugyanannyiért egy "csodaújdonságot", még ha az SoundBlaster-kompatibilisnek mondja is magát.

Ha úgy látja, hogy a Manóka működés közben nagyon nehezen olvassa el a CD-t
(kattog, zörög a CD-olvasó), lehet, hogy az olvasó a hibás. Ha van legalább 300 megabájt
helye a winchesteren, akkor tehet egy próbát: másolja fel az egész Manóka CD-t a
winchesterére, és próbálja ki úgy a programot.

Ezt a következőképpen teheti meg (C: legyen a winchester, D: a CD-olvasó azonosítója):

Nyisson egy könyvtárat a winchesteren:
C:
CD \
MD MANO

másolja át a CD-t ide (XCOPY D:\*.* C:\MANO /S),
adjon egy meghajtó-azonosítót a winchesteren lévő könyvtárnak (SUBST E: C:\MANO),
vegye ki a CD-t az olvasóból és indítsa el a Windowst, majd a Manókát. Ha a problémája megszűnt, akkor sajnos CD-meghajtót kell cserélnie. Próbálja ki a Profi-Média CD-ket tesztelő programcsomagot is!


Windows

A Manóka memóriaigényes program, ezért 8 megabájtnál nem nagyobb memória esetén érdemes betartania a következőket:
  • Vegye minél kisebbre (512 vagy 256 kilobájtra) a winchester-gyorsító program (ez általában a SMARTDRV program) által lefoglalt memória méretét a Windows futása közben. Ezt úgy teheti meg, hogy az AUTOEXEC.BAT fileban megkeresi a SMARTDRV programot indító sort és kijavítja az alábbira: SMARTDRV 1024 256. Így a Windowsnak (valamint a Manókának) több valódi és egyben lényegesen gyorsabb elérésű memória jut.
  • Valódi után látszólagos (virtuális) memória: állítsa be a Windows virtuális memória-filejának méretét 8 és 10 megabájt közé, és válasszon állandó memória-filet. Ha több merevlemeze van, tegye a memória-filet a leggyorsabbra! A memória beállításához olvassa el a Windows kézikönyvét.
  • Ne használjon nagyon sok betűtípust a Windows-ban. Lassítja a Windows indulását, valamint jelentős memóriafoglalással jár.
  • Ha megfogadta a fenti tanácsokat, és a program még mindig nem működik megfelelően,
  • telepítse a gépére (mondjuk egy másik könyvtárba) újra a Windowst. Próbálja ki a Manókát így is. Windows XP alatt nem mennek a videók, vagy nincs hangja a videóknak.

Telepítse fel a következő programot:
windows media encoder 7 setup.exe