Főoldal >  Tanácsok > 
kisebb betű nagyobb betű   e-mailben elküld nyomtatás

Általános tanácsok

1. Egyes windows verzióknál lehetséges hogy nem indul el a cd a következő hibajelzás miatt: "SHELL.DLL fájl nem található".
A problémát az okozza, hogy a shell.dll fájl (5 120 Bájt) megtalálható ugyan a system könyvtárban, de a system32 könyvtárban nem.Amennyiben a windows a c:\windows könyvtárba lett telepítve, a shell.dll fájl a c:\windows\system könyvtárból át kell másolni a c:\windows\system32 könyvtárba.
A StartMenü/Futtatás ablakba írjuk be a következő parancsot, majd az OK-ra kattintva hagyjuk jóvá a másolást:
copy c:\windows\system\shell.dll c:\windows\system32\shell.dll

Ha a system32 könyvtárban már ott van a shell.dll fájl, akkor a következő üzenetet láthatjuk a megnyíló fekete ablakban:
Felülírja a következőt: c:\windows\system32\shell.dll? (Igen/Nem/Mindet):
Ebben az esetben nem szükséges felülírnunk a fájlt, ha a fájlméretek egyeznek.
2. Ha windows 98 vagy 95 alatt problémák lépnek fel egyes cd-k indítása során, akkor ez valószínűleg a videólejátszás hibájából adódik. Sajnos hiába gondoljuk hogy a Windows tökéletes, nem az. Kompatibilitását hangoztatva, előfordulhat hogy a Microsoft Video 1-es videó lejátszási képesség sérült. Ezért a régebben készült Manó cd-k indítása megállhat. Ez esetben a Microsofttól kérhet segítséget, illetve tájékozódhat a következő oldalakon: Magyar nyelven a probléma windows 95-ös megoldása itt található: http://support.microsoft.com/

Eredeti angol nyelven pedig itt: http://support.microsoft.com/

Lehetséges hogy egyszerűen a következő fájl telepítése is megoldja a problémát:
www.profi-media.com/tanacsok/mmsys296.exe
3. Windows XP alatt nincs hangja a videóknak:
A cd-n található MSVIDEO könyvtárban lévő SETUP.EXE -vel telepítsük föl a video for windows-t.
Itt esetleg hasznos lehet ha újraindítjuk a windows-t.

Windows XP alatt nincs képe a videóknak:
Telepítse fel a következő programot: windows media encoder 7 setup.exe
4. Régebbi Manó CD-k - ManóABC, ManóAngol1, ManóAngol2, ManóNémet1, ManóNémet2, ManóÉlővilág, ManóKaland, ManóMatek1, ManóMatek2, ManóMuzsika, ManóOlvasás1, ManóOlvasás2 - esetén, amennyiben windows2000 vagy XP alatt a program indításakor a következő hibaüzetet kapjuk,
akkor következőek a teendők.
A c:\windows\temp könyvtárat meg kell osztani a számítógép felhasználói számára.
A könyvtár tulajdonságainál, a biztonság fülnél, hozzá kell adni a "mindenki" felhasználót, majd a teljes hozzáférésen kívül mindent engedélyezni.
Ezek után a megosztás fülnél temp néven meg kell oszatni a könyvtárat és engedélyezni a "mindenki" felhasználónak a módosítást és olvasást.

Amennyiben Ön WinXP Home Edition-t használ, akkor a fentiekhez hasonlóan a következő a megoldás. Indítsa el csökkentett módban a rendszert és jelentkezzen be adminisztrátorként. Keresse meg a Windows TEMP könyvtárát (általában c:/windows). Kattintson rá jobb gombbal, keresse ki a tulajdonágokat, kattintson a biztonság fülre, és engedélyezze a Felhasználóknak a teljes hozzáférést.
5. Amennyiben az Ön számítógépét a ZoneAlarm nevű tűzfalprogram védi, előfordulhat, hogy nem tudja telepíteni oktató-programunkat. Ilyen esetben a telepítés idejére kapcsolja ki a ZoneAlarmot.
6. Ha xp alatt nincs a régebbi cd-ken hang, vagy a videóknál kép és/vagy hang, és ez miatt esetleg nem indulnak el ezek a cd-k, vagy csak hangja nincs a videóknak, akkor az egy ritka hiba oka, amit a következőképpen tudunk orvosolni:
 • Indítsuk el a Start Menü/Beállítások/Vezérlőpult-ban a Harver hozzáadása 'varázslót'
 • Kattintsunk a tovább gombra
 • Várjuk meg amíg a 'varázsló' keres
 • Jelöljük be az 'Igen, már csatlakoztattam a hardvert' választ
 • A következő listából válasszuk a legalsó 'Új hardvereszköz hozzáadása' sort
 • A 'Mit tegyen a varázsló?' kérdésnél válasszuk ki azt, hogy 'Telepítse a hardvereszközt, amit a listából választok ki (haladó felhasználóknak)'
 • A megjelenő listából válasszuk ki a 'Hang-, video- és játékvezérlők' sort
 • Kattintsunk a 'Saját lemez' gombra
 • Majd a 'Tallózás'-ra
 • Válasszuk ki a 'C:\windows\system32\mmdriver.inf' fájlt
 • Kattintsunk 'Tovább' gombra
 • Kattintsunk a 'Telepítés folytatása' gombra
 • A megjelenő listából, a problémától függően a következő elemek kiválasztására van lehetőségünk:
  • Ha nincs hang, akkor a 'Microsoft ADPCM Audio CODEC' sort válasszuk
  • Ha nincs képe a videónak, akkor a 'Microsoft Video 1'-es sort
  • (Egyszerre csak egy elemet választhatunk ki, minden egyes elemmel végig kell csinálnunk a leírt lépéseket)
 • Kattintsunk a 'Tovább' gombra
 • Kattintsunk a 'Tovább' gombra
 • Kattintsunk a 'Telepítés folytatása' gombra
 • Kattintsunk a 'Befejezés' gombra
 • Ezek után újra kell indítanunk a számítógépet.
A leírás eredeti (angol) forrása: www.moviecodec.com
7. Amennyiben valamelyik program telepítésekor a következő üzenet jelenik meg: 'Nem win32 alkalmazás', akkor ellenőrizze, hogy a windows\system32 könyvtárban létezik-e az AUTOEXEC.NT fájl (1,793 Bájt).
Amennyiben nem, töltse le innen (jobb egérgomb->mentés másként), és másolja a windows\system32 könyvtárba.
8. Windows XP alatt csak rendszergazdaként futtaható a program:

Windows XP alatt a jogosultságokkal lehetnek problémák.
Ha rendszergazdaként telepítettük fel a programot, akkor a telepített könyvtár (általában c:\PMEDIA) jogosultságait is meg kell változtatnunk.
A legegyszerűbb az a beállítás, ha erre a könyvtárra az összes felhasználónak minden jogot megadunk.

A c:\windows\temp könyvtárat meg kell osztani a számítógép felhasználói számára.
A könyvtár tulajdonságainál, a biztonság fülnél, hozzá kell adni a "mindenki" felhasználót, majd a teljes hozzáférésen kívül mindent engedélyezni.
Ezek után a megosztás fülnél temp néven meg kell oszatni a könyvtárat és engedélyezni a "mindenki" felhasználónak a módosítást és olvasást.

Amennyiben Ön WinXP Home Edition-t használ, akkor a fentiekhez hasonlóan a következő a megoldás. Indítsa el csökkentett módban a rendszert és jelentkezzen be adminisztrátorként. Keresse meg a Windows TEMP könyvtárát (általában c:/windows). Kattintson rá jobb gombbal, keresse ki a tulajdonágokat, kattintson a biztonság fülre, és engedélyezze a Felhasználóknak a teljes hozzáférést.
9. Figyelem!
Azoknak akiknek régebbi "LG 52X max" feliratú, "model: crd-8520B" típusú cd olvasójuk van, számíthatnak arra, hogy egyes gyártótól (nem szoftver hanem cd korong gyártótól) származó cd lemezeket a gyors pörgetés miatt összetör a meghajtó. Ekkor egy durranást hallunk, és a cd lemez darabokban benne marad a cd meghajtóban. A meghajtó nem sérül, de a további használathoz szét kell szedni és a cd lemez darabokat el kell távolítani. Ebben az esetben a Manó cd-t kicseréljük, ha az eredeti dobozban a darabokat, vagy egy részüket visszaküldi címünkre. Ezek után nem árt ha lecseréli a cd olvasóját, a további cd rongálás elkerülése érdekében.
10. Egyes manók esetén indításakor Macromedia Director hiba keletkezik.

A probléma magyarázata:
A probléma akkor fodulhat elő, ha az Ön gépére ACE Mega CodecS Pack van telepítve.

A probléma megoldása:
A codec packot el kell távolítani a számítógépről. Az eltávolítás után előfordulhat, hogy bizonyos videó fájlokat nem tud majd lejátszani. Javasoljuk, hogy használja az MPlayer ( közvetlen letöltés innen ) nevű lejátszó programot, mely nem ígényel külön codec packot, és a legtöbb formátumot kiegészítés nélkül lejátsza. A letöltött zip fájlt (MPlayer-1.0rc1-gui.zip) csomagolja ki valahova, és a benne lévő gmplayer.exe-re készítsen indítóikont. Amennyiben mindenféle videóformátum lejátszására szüksége van, a következő zip fájl tartalmát csomagolja ki a már kicsomagolt MPlayer-1.0rc1-gui könyvtárban található codecs könyvtárba. ( plusz codekek letöltése )
Sajnos a Hardver és szoftvergyártók termékeinek sokféleségének köszönhetően (sokfajta cd olvasó, régi és új windows ...), nem garantálhatjuk azt, hogy az általunk kiadott cd-k, minden konfiguráción hiba nélkül működnek.
Egy általunk tesztelt rossz konfiguráció például:
processzor: Athlon XP 2000+
memória: 512 MB RAM
cdrom: HL-DT-ST CD-RW GCE-8481B Hitachi-LG CD-RW 48x/24x/48x
oprendszer: Windows XP , magyar , 5.1.2600 (WinXP Retail) , Szervizcsomag 1

Mivel egy másik XP-s rendszeren más cdrom meghajtóval működik a cd, így valószínűleg ez a cd olvasó ezzel a rendszerrel hibásan kezel néhány manó cd-t. Ezen sajnos csak hardver cserével lehet segíteni, például egy másik cd olvasóval. Ha ez nem áll módjukban, a cd-t ebben az esetben visszavásároljuk.

Erről a hibáról úgy győződhetnek meg, ha több gépen is kipróbálják a cd-t.