8. évfolyam 11. szám 1999. NOVEMBER - 77.oldal

ManóÁbécé

Egyre több az iskolákban az olvasási problénlákkal küszködő, dyslexiás kisgyerek. Nem valószínű, hogy valamilyen újfajta ragállyal állnánk szemben, inkább arról lehet szó, hogy a pedagógia tudománya ma már pontosan képes azonosítani egy olyan fogyatékosságot, amelyet korábban lustaságnak, nemtörődömségnek hitt. Mások nem ilyen elnézőek, és inkább az újfajta tallítási módszereket hibáztatják azért, hogy az iskolások nagy része nem tanul meg tisztességesen (olvasni. Akár így van, akár úgy, a szülőknek és a tanároknak mindenféle segédeszköz kapóra jön, amellyel javíthatják a gyermekek olvasási teljesítméllyét.

Az alapozásban segít a ManóÁbécé, mely a jelek, jelrendszerek, betűk világába vezeti be a diákokat, és nagy előnye, hogy mindenféle olvasástanítási programhoz illeszkedik.

Komplex gyakorlataival megtanít kiejteni a hangokat és felismerni a hozzájuk tartozó betűket; megismertet a kis- és nagybetűkkel, felkészít a könnyen összetéveszthető betűpárok megkülönböztetésére, javítja a hangképzést, és még a szókineset is bővíti.

Az oktatás a ManóSorozat többi lemezéről megismert kedves, rajzos környezetben folyik.

Mentorunk ezúttal is Albert professzor, illetve kis segédje, Zizi.

Az egyszerű kerettörténet szerint a professzor egy robotot szerel össze, és a feladatok elvégzésével őt kell megtanítanunk a hangokra és betűkre. Ezek után ZiZi és Roberta robot kíséretében útnak indulunk a feladatok végtelennek tűnő ösvényén - 34 fejezetben több száz gyakorlat vár megoldásra -, és mire az út végére érünk, minden kis betű a barátunk lesz. Az első fejezet alapozó jellegű, itt a jelek és jelrendszerek fogalmával, a különféle piktogramokkal, nemzeti ábécékkel ismerkedhetünk meg, és begyakorolhatjuk az irányokat. Következnek a betűk, mégpedig olyan tanulási sorrendben, amely a szerzők szerint kizárja a Vizuális és fonetikai tévesztési zavarokat, így az összeállítás dyslexiás és logopédiai problémákkal küszködő gyerekeknek is bátran ajánlható. A gyakorlatok természetesen roppant játékosak - méhecskék zümmögnek betűkkel, zsákokba kell gyűjtenünk hangokat, színes kártyákat kell megforgatnunk -, és igen sok van belőlük, jócskán meg kell dolgoznunk azért, hogy egy-egy feladatsor végére érjünk, és a Roberta mellkasába beépítendő betűtáblán a megfeleló betű szabályos formát öltsön.

Roberta egyébként mondókákkal segíti a gyakorlást; mintegy kétszázat tud belőlük, és soronként is hajlandó felmondani őket, hogy könnyebben megtanulhassuk.

Az összeállltás fontos részét képezi a beépített útmutató, amely a pedagógusokat és a szulőket látja el hasznos tanácsokkal. Az alkotók közlik bennük az összes faladat didiaktikal célját, megoldási lehetőségeit, továbbá a megoldás menetére vonatkozó javaslatokat tesznek. A gyakorlatok elvégeztetéséhez egyébként nincs is feltétlenül szükség felnőtt jelenlétére, mert a programon belül a kisgyerekek maguk is elboldogulnak: a felület kiismerhető, könnyen kezelhetó, és Zizi minden egyes feladatnál szépen, tagoltan elmagyarázza a teendőket. Összegzésképpen megállapítható: a ManóSorozat legújabb darabja talán kevésbé játékos, mint a korábbi részek, és a kedves manóhadsereg is alaposan megcsappant benne, de a feladatsora ismét aranyat ér.

Kiadó: Profi-Média
Forgalmazó: Kim-Soft
Ár: 4800 forint (áfával)