TIPPEK ÉS TANÁCSOK 7.

2000. MÁRCIUS - 8.oldal

Nyelvoktató programok

Lopva Angolul 1-2-3
A Czobor-Horlai-féle angol nyelvkönyv anyagát dolgozták fel három lemezen multimédiás eszközökkel az English by Stealth programban. Megtekinthetjük feliratozott rajzfilmen a lecke anyagát, majd utána az adott témával kapcsolatos feladatokat oldhatunk meg.
feladatok olyan ismétlő módon gyakoroltatják be az angol nyelvi kifejezéseket, a nyelvtant, hogy először unalmasnak tűnhet. Amikor azonban azt vesszük észre, hogy kapásból tudunk már válaszolni a nehezebbnek tűnő kérdésekre is, akkor látjuk be, hogy milyen jó is ez a program. A feladatokhoz elektronikus levelezés útján tanári segítséget is kérhetünk. (Részletesen lásd az interneten: www.profi-media.com címen.)

Képes szótár: PICDIC több nyelven
A PICDIC nem egy korhoz kötött program, mivel a nagyobb gyerekek is találhatnak benne olyan témákat, amelyekben szeretnék szókincsüket bővíteni. A képes szótárnak elérhető az angol, német és francia változata is.
Szavak és kifejezések tanulására használhatjuk. Először a kép egyes elemeire kattintva meghallgathatjuk az adott szót, a felbukkanó feliratban pedig elolvashatjuk az adott szó jelentését, alakjait és változatait. A tesztek pedig segítenek a tudásunk felmérésében. Családtagoknak versengésre is lehetőséget ad.

Videós gyakorlatok: ClipDIC CD-ROM-ok
A ClipDIC nevű videóalapú multimédiás nyelvoktató programok már kifejezetten haladóknak javasolt program, amelyben feliratozott videofájlokat tekinthetünk és hallgathatunk meg.

Móricz Attila