6. szám 2000. MÁRCIUS 123. oldal

MANÓ OLVASÁS 1

Ha már sikerült megismerni a betűket a Manó ÁBÉCÉ jóvoltából, folytassuk a tanulást az olvasással.

Lassan kezdünk Manó-függővé válni, most az olvasás oktatását megcélzó ManóOlvasás került kezeink közé.

A telepítés és indítás után azonnal nyilvánvalóvá vált a sorozat jelleg a Manó ÁBÉCÉ után, melyhez már szerencsénk volt a novemberi számban. Hogy a hasonlóság nem véletlen, az a program súgójából is kiderül, ugyanis a két kiadvány valóban együtt használandó. Az ÁBÉCÉ az egyes betűkkel ismertet meg játékos formában, az Olvasás pedig ott folytatja, ahol az előző epizód abbahagyta, a szavak, szótagok, az összeolvasás világába vezet. Az integráció szoros, az útmutató szerint nem is az ÁBÉCÉ CD befejezése után célszerű kézbe venni az Olvasást, hanem párhuzamos fejezetenként érdemes haladni, azaz ha elsőben véget ért mondjuk az M betű, az Olvasás M részénél folytassuk a feladatokat.

A grafika ugyanolyan gyerekszemnek kedves, igényes rajzokra épül, mint az ÁBÉCÉ-ben, bár a kerettörténet kiválasztásakor a „Vissza a természethez" filozófia diadalmaskodott. Most nem robotot kell olvasni tanítani, hanem varázsalmákat szedni - jó kertész holtig tanul. Hasonlóan az ÁBÉCÉ-hez, itt is betűkkel jelzett fejezetek között kalandozhatunk, a betűk alá pedig több-kevesebb rejtvény, játék tartozhat. A hangsúly a betűalakokról a szavak, szótagok felismerésére helyeződött át, de továbbra is sok játék kapcsolódik a kis- és nagybetűk megkülönböztetéséhez. A feladatokat egy ifjú hölgy, Zizi ismerteti, mindenről alapos tájékoztatást adva. Ha a szöveges instrukciók kevésnek bizonyulnak, könnyen használható súgó állomány is rendelkezésünkre áll, ahonnan mindent megtudhatunk.


MITKOSKELKASSOK? Beszél itt valaki urduul?

A játékokon kívül mini-mesékkel is találkozhatunk, ezek 2-3 oldalas történetecskék, egy-egy betű főszereplésével. Kedves az alapfelvetés, miszerint a kisbetűk, ha megnőnek, felnőttként nagybetűk lesznek - ilyennel még nem találkoztunk. A történeteket képek illusztrálják, és fel is olvastathatjuk őket, kis kikapcsolódásként a „nehéz" feladványok között.


Egy kedves mini-mese tanulsága. Óh, az a boldog, gyermeki naivitás...

Gyermekeknek mindenképp hasznos és játékos időtöltés a program, de a hullafáradt nagyobbak is elmókázhatnak vele egy keveset - igaz, minden feladat pofonegyszerű lesz, de a 100%-os sikerélmény és a sok dícséret felér egy önbizalomtréninggel.

PCF

Manó Olvasás 1
5 800 Ft

Ha csak úgy: Pentium 100, 8 Mb
Ha tényleg: P166, 16 Mb

Pro és kontra:
+ Jól felépített feladatok
+ Manó ÁBÉCÉ-re épül
+ Hangulat és grafika
- Csak 640x480
- Eltévedünk a kezelőfelületen

Vélemény
84%