5. szám 2000. FEBRUÁR 116. oldal

MANÓ ANGOL 2

A Manó-sorozat már számos területen hídfőállást épített ki a hazai multimédia fronton, angol nyelvoktató CD-jük pedig immár sorozattá lépett elő a 2. résszel.

A készítők ezt a játékos CD-ROM-ot olyan általános iskolásoknak ajánlják, akik már legalább egy éve tanulnak angolul, tehát számos alapkifejezéssel, nyelvtannal tisztában vannak. A rajzos oktatás keretéül egy nyári táborozás története szolgál, harminc leckén és 300 feladaton keresztül ismerheti meg a vállalkozó szellemű tanuló a nyelv újabb rejtelmeit.

Elöljáróban annyit, hogy a CD számos problémát okozott a tesztelés során, mintha valamiért viszolyogna az erős hardvertől. Tökéletesen működött P166-os gépen, de PII200-on már 3-5 percenként lefagyott, a PIII-as tesztgépen pedig még elindítani sem sikerült. Elég misztikus, nem kezdtünk hardver mélyanalízisbe a dolog kapcsán, de ilyet nem nagyon láttunk eddig.


Minden fejezethez 10 feladat kapcsolódik, a továbbjutáskor
pedig mindenkinek tele lesz a ceruzája…

Miután sikerült életet lehelni a programba, egy kedves, valóban általános iskolásoknak készített felület és látványvilág üdvözölt. A rajzok nem korszakalkotóak, de nagyok és színesek, a CD képi világa kellemesen közvetlen, mint annak idején a Dörmögő Dömötör. A történet egyes fejezetein nem kell, de célszerű sorrendben haladnunk, így alkot kerek egészet az eseménysor, továbbá a feladatok és a szókincs összetettsége is így változik.

Külön érdekesség, hogy a szereplőnk hangjának rögzítését angol anyanyelvű iskolások segítségével végezték, így sehol sem ugranak ránk „hunglish” mondatok vagy zavaró magyaros kiejtés. Persze ennek hátulütője is van, a letisztult oxfordi angoltól erősen különbözik a gyerekek beszélt nyelve – hiába egyszerű a szöveg, van amikor erősen kell kapaszkodni, hogy minden érthető legyen. Akik csak heti néhány órában, általános iskolában tanulták az angolt, könnyen frusztrálónak találhatják a szembesülést a valódi, beszélt nyelvvel – persze a világ kegyetlen, és inkább most hegyezze a fülét a tanulni vágyó, mint néhány év múlva egy éppen dugába dűlő tárgyaláson.


Sarah éppen naplót vezet a 15. leckében
– a könnyebb érthetőség kedvéért a hangos
szöveget azzal egyidőben leírva is láthatjuk.

A CD a feladatok és szövegkönyv mellett saját szótárral (animációs és hangos szótár rendelkezik, mindkettő hasznos kiegészítője a leckéknek. Még nyelvtani összefoglaló is a rendelkezésünkre áll, jó áttekintő képet adva a fejezetek során elsajátítandó grammatikai szabályokról.

PCF

Manó Angol 2
4 990 Ft

Ha csak úgy: Pentium, 8 Mb
Ha tényleg: P166, 16 Mb

Pro és kontra:
+ Sok lecke és feladat
+ Anyanyelvű szereplők
+ Kedves grafika
+ Sok hasznos funkció
– Megizzadtunk, míg elindult

Vélemény
81%