Telecomputer

1999. DECEMBER 6. 15. oldal

Oktató CD-k a Profi-Médiától

Seholsincs Kastély és Manó Angol

December elsején két új CD-ROM kerül a boltokba a Prof Média kínálatából. Az egyik saját fejlesztés, a sokak által már jól ismert ManóAngol 1 folytatása. A ManóSorozat legújabb nyelvoktató tagját azoknak az általános iskolásoknak ajánlják, akik már legalább egy évig tanulták a nyelvet, vagy befejezték a sorozat elso részét. Otthon, egyénileg, és iskolában csoportosan is használható a program. Szókincse és nyelvtani anyaga alapján bármely más tankönyvhöz illesztheto, alkalmas gyakorlásra, felzárkóztatásra és szakköri foglalkozásra.

Egy vidám nyári táborozás gazdagon illusztrált története található a CD-n, harminc fejezetben, angol anyanyelvű gyerekekkel felvett hanganyaggal, a történetek angol és magyar nyelvű szövegével. Mikrofonos szerepjátszási lehetőség ad alkalmat a kiejtés összehasonlítására, a memorizálás ellenőrzésére.

Minden fejezethez tíz változatos, szórakoztató feladat tartozik, amelyek többsége szintén „megszólal". A feladatok a szókincsbővítést, a nyelvtani anyag gyakorlását és a szövegértést célozzák.

A program teljes szókincse megtalálható az angol-magyar és a magyar-angol hangos szótárban. Interaktív szótározási funkció is könnyíti a munkát, így nem szükséges a szótárban keresgélni, elég feltenni a szemüveget, és az adott szó fölé állni a kurzorral. A szótár nemcsak szavakat, hanem kollokációkat, azaz összetartozó kifejezéseket és nyelvtani szerkezeteket is tartalmaz. Kereken száz szó animációját és jelentését lehet megnézni, meghallgathatni.

A százoldalas nyelvtankönyvben minden olyan nyelvtani probléma megtalálható, ami a ManóAngol 1 vagy a ManóAngol 2 programban előfordul. Egy-egy nyelvtani téma a fejezetektol függetlenül is gyakorolható.

A cég másik újdonsága, a Seholsincs Kastély, szintén a kisiskolásoknak, az általános iskolák alsó tagozatos tanulóinak készült. A Color Plus által fejlesztett terméknek a Prof Média a kizárólagos terjesztője. A szabadidős felhasználásra szánt készségfejlesztő oktatójáték egyesíti a számítógépes játékok nyújtotta vizuális élményt a logikai gondolkodást kifejlesztő feladatokkal és a nyelvoktatással. Az új számítógépes játék - a napjainkban divatos lövöldözős játékokkal ellentétben - a gyerekek kreativitását igényli.

Tartalmas időtöltést nyújt a lemez, megszeretteti a gyerekekkel a számítógépet, gyarapítja lexikális tudást, és fejleszti a logikai készséget. Az alkotók célja játszva tanítani, növelni a gyerekek logikai készségét, vizuális látásmódját, aktivizálni az iskolában megszerzett tudásukat. Az ismeretanyag összeállításánál szakemberek és tanárok segítettek, figyelembe vették a célcsoport életkori sajátosságait.

Vidám és szórakoztató hanghatások, jellegzetes kísérőzene erősíti a Seholsincs Kastély középkori hangulatát és meseszerűségét. A Seholsincs Kastély játéknál egy mesebeli csodatávcső segítségével a játékos bejuthat a titokzatos Seholsincs Kastély termeibe, hogy megszerezze a kincseskamrába tizenkét lakat alá zárt tudás almáját. A kerettörténet egy mesejáték, a hátterek és figurák szabadkézi rajzok alapján, számítógép-színezéssel készültek, és rajzfilmes módon animálódnak. Tizenkét helyszínen zajlik a játék. Hat oktatásianyag kiegészítő és hat készségfejlesztő feladatsor váltakozik véletlenszerűen, így a tizenkét játék bármelyike folyamatosan újabb és újabb pályákon játszható.