Infovilág 2003 október

Őszi korong kicsinyeknek a

Profi-Médiától

(Infovilág, 2003. 10. 26. 19:26) Nincs könnyű dolguk a bajai Profi-Média lelkes munkatársainak akkor, amikor egy-egy újabb Manó-korong megalkotásához látnak hozzá. Először is el kell dönteniük: óvodásokhoz vagy kisiskolásokhoz szóljanak-e? Mi a legfobb céljuk a lemezzel? Szórakoztatás? Készségfejlesztés? Fogalom-, szókincsbővítés? Agycsiszolás, a logikus gondolkodásra késztetés? Miként kapcsolódjék össze az újdonság az eddig elkészült tucatnyi CD ROM tartalmával? Elegendő-e, ha csak manóznak, vagy új alakokat kéne már találni, mielott unalmassá válnék a történet?
Lehetne sorolni a kérdéseket, kétkedéseket éppúgy, mint a bajai közösségben is megfogalmazódó ezeregy ötletet, amelybol bizonnyal számosat elvetnek, hogy végre kikristályosodjék az új vezérfonal. Valami mentén dolgozni kell, eladható terméket kell komponálni, ám nem szokványosat, hanem – eroszakos világunk fősodrától eltérően – emberit, gyermekit, ám nem gügyögőt, játékost és oktatót, kedveset, érdekeset.
A bajai Profi-Média kezdettől küldetést teljesít: igényesen szórakoztató-oktató programokat készít óvodásoknak, iskolásoknak. Olyanokat, amelyekre még sok év után is jól emlékeznek a kislányok, kisfiúk, hiszen segített nekik megismerni a szűkebb és tágabb világot. Ablakot tárt elöttük, nyiladozó értelmük szárnyalását segítendő, segít(ett) nekik nem csupán látni, hanem nézni, hallani és meghallani, gondolkodni és elgondolkodni a lemez forgatókönyve alapján megelevenedő világban.
Meggyőződésem, hogy a Borsódi Donát vezette bajai csapat – pedagógusok, pszichológusok, programozók, zenészek és zeneoktatók… – úgy dolgozik, mintha a saját gyermekének, unokájának készítené a manós-tündéres korongokat. A többi között azt is, amely a minap jelent meg, az évszakok-sorozat befejezéseképpen, Mini Manó Ősz címmel.
Sejthető, hogy a nyár, a tavasz és a tél már előbb megjelent, ekként kerekedett ki a négyrészes sorozat.
Egységbe fogja a sorozatot (benne az Őszt) Vivaldi halhatatlan műve, a Négy Évszak modern átirata. És persze a szereplők, a négy évszaktündér is kedvesen gondoskodik arról, hogy az első pillanattól kezdve rokonszenvesen csábítsa játékra, gondolkodásra a nebulókat. A játékos feladatsor lényege, hogy a programban elmélyülő kislány, kisfiú segítsen megtisztítani az állatkert lakóinak otthonát a sok-sok lehullott falevéltől. Tizenhat feladvány (köztük: nyomkeresés, befőtt-eltevés, diószedés, képösszerakás, hangfelismerés?) megoldása sikerélménnyel jutalmazza a kicsiket, akik szívesen visszatérnek egy-egy teendőhöz, és lám: az már nem ugyanolyan, mint elsőre volt. Az alkotók gondoskodtak ugyanis róla, hogy részben vagy egészen megváltoztassák a feladatot, nehogy rutinná váljék a gyerekek számára.
Nagy erénye a multimédia-korongnak (valamennyi Manó-lemeznek!), hogy nem zárja ki a közösséget a feladat-megoldásból. Nevezetesen: akár többen is a számítógép elé ülhetnek, és felváltva játszhatnak, tanulhatnak. A csemetéje épülését segítő-figyelő szülőt éppúgy megragadják a képernyőn megjelenő figurák és a narrátor megoldásra buzdító szavai, miként bizonnyal az óvónőét is, ha futja az intézmény költségvetésébol számítógépre, programokra, Manókra.
Miként a bajaiak eddigi alkotásai, a Mini Manó Ősz is futtatható a legegyszerűbb PC-ken: elegendő hozzá Pentium 166 MHz-es gép 16 MB RAM-mal; kell persze még hangkártya, CDROM-olvasó is. Operációs rendszer dolgában sem válogatós: Windows 95-tol XP-ig bármelyikkel kompatibilis.
Kedves, kellemes, okos lemezzel gazdagodott ismét a nagy választékban (egyelőre) nem bővelkedő hazai, gyermekeknek szóló multiméda-irodalom.

Kulcsár László