1999. december IV. évfolyam 12 szám.

MENŐ MANÓ

Az elmúlt években sokszor lehetett hallani a kérdést, ha elhangzott a bajai Profi-Média cég neve: kik ezek? Márpedig a név egyre többször hallható, olvasható. Szinte nincs olyan szakkiállítás, vagy vásár, ahol a cég termékei ne nyertek volna díjat, díjakat. Compfair kitüntetések, Ifabo díjak, s a Művelődési Minisztérium által odaítélt "Az év CD-ROM alkotása" díj (1997-ben a Manó sorozat, 1998-ban a Lopva Angolul CD-ROM kapta) jelzik a szakmai elismerés egyes állomásait. A Profi-Média ma már az ország 5 legjelentősebb CD-ROM kiadója közé tanozik - egyetlen vidékiként -, s az elmúlt években 22 lemezt dobtak piacra.

A mai Profi-Médiát 1995 áprilisában alapította két fiatalember, Borsódi Donát matematikus és Mándli János programozó, eredetileg matematika-fizika szakos tanár. A vállalkozás közvetlen elődje az 1992-ben létrehozott Profi-Szoft Bt. volt, ahol először jelentek meg eredeti, új lemezeikkel. Az ötlet Borsódi Donáté volt, aki az "I love words" címu szókincs-fejlesztő könyvet olvasva konstatálta, hogy a könyv nagyon jól használható, de még sokkal jobb lenne, ha beszélne is. Ezzel már meg is született a vállalkozás üzleti profilja, s a termék: a képes-szótár terve is. Az elképzelést követték a lázas munka hónapjai. Rövidesen elkészült, és még 1992-ben a vásárlók kezébe került a PICDIC képes-szótár DOS-os, majd Windows alapú verziója, floppy lemezen. Aztán újabb 2 év munka következett, és piacra került Magyarország első nyelvoktató CD-ROM sorozata, a PICDIC. Ez már túllépett a képes-szótár funkción, s a kezdő szinten angolul tanulók számára készült, szókincsbővítő, oktató program volt. A CD-ROM sorozat tagjai (angol, német, francia nyelvű lemezek) szinte azonnal óriási siker arattak.

1995-től aztán már nincsen megállás. Sorozatban készülnek az újabb és újabb CD-lemezek. Megjelenik az angol nyelvu, haladók számára készített ClipDic 1. és a ClipDic2., amelyek a közép-, illetve a felsőfokú nyelvvizsgára való felkészüléshez nyújtanak segítséget. Újdonságuk volt, hogy ezekbe már videoklippeket, filmbetéteket is beépítettek a fejlesztők. A későbbiekben elkészítik a ClipDic üzleti angol változatát (szintén két lemezen), és hamarosan megjelenik a ClipDic 1. és 2. német nyelvű verziója, majd ezt követi Dr. Szabados Márta hangoskönyve, az Angol Kiejtésiskola.

Egy újabb sikerállomás a Lopva angolul CD-ROM, amely 3 díjat is kapott a különböző fórumokon. A szoftveresek az angol nyelvtanulásban klasszikusnak számító Czobor Zsuzsa-Horlai György féle tankönyveket adaptálták CD-ROM-ra.

1995 őszén robban be a köztudatba az új CD program, a ManóKaland. Ez volt az első magyar gyermekoktató CD-ROM. Az általános iskolák első négy osztálya számára készült program nem a nyelvoktatással foglalkozott, hanem a környezetismeret tanulásában volt hasznos segédprogram, egyfajta beszélgetőtárs. A címből adódtak félreértések is. Sok pedagógus és szülő azt gondolta, hogy ez egy nyelvi oktatóprogram, s így rendelték meg a cégtől. Ebből máris adódott a gondolat, hogy ha ilyen igény van rá, akkor meg kell csinálni a kisgyerekeknek szóló, nyelvtanító CD-ROM-okat. Elkészültek tehát a ManóAngol és ManóNémet CD-k. A ManóSorozat az igények szerint folyamatosan bovül. jelenleg a ManóÉlővilág, a ManóMatek 1. és ManóMatek 2., a ManóMuzsika 1. és az egyelőre legutolsó CD, a ManóÁbécé kapható. Ez utóbbi már az óvodás korosztályt is megcélozza. Most van előkészületben és hamarosan kiadják a ManóOlvasás 1. című CD-t és egy vadonatúj programot, a MiniManó című, kifejezetten az óvodásoknak szóló, képességfejlesztő sorozatot. A ManóSorozat tagjait az teszi népszeruvé, hogy tartalmas szórakozást, játékot nyújtanak, ugyanakkor észrevétlenül tanítanak. A sok-sok feladat játékos, mesés kerettörténetekbe van ültetve, jutalmak gyanánt pedig egyre több animációt találunk a programokban. A gyerekek órákra a monitor elott feledkeznek, észre sem véve, hogy ők most azt csinálják, amit egyébként nem szívesen: tanulnak. Valamennyi Manó termék fontos jellemzője, erénye - s talán egyben a hazai sikerük egyik kulcsa is -, hogy nem utánozzák a ma rendkívül elterjedt ;Walt Disney" stílust. A képi és tartalmi világuk a magyar kultúrából építkezik, annak hagyományain alapul. Ez egyúttal sajnos korlátot is jelent, hiszen ez volt az akadálya annak, hogy Nyugat-Európában, illetve Amerikában is eladják termékeiket. Ott egyelőre még, csak az amerikai Disney minta, -divat érvényesül.

A kiadó - a felsorolt sikerek ellenére - még korántsem növekedett multivá. Ennyi szakmai elismerés, és évek óta a piacon tartó közönségsiker mellett ez legalábbis nehezen érthető. Ezzel kapcsolatban Borsódi Donát ad megdöbbentő magyarázatot. A durva szakértői becslések szerint, a Magyarországon használt CD-ROM-oknak 95 %-a másolt, és csak 5 %-a vásárolt, eredeti termék. Ebből egyenesen következik az egy-egy CD-ROM kifejlesztésébe befektetett energia és tőke megtérülése. Keseruen mondják, hogy már legalább 20 %-os vásárlási arány is óriási előrelépés lenne. Pedig nem kevés áldozat és munka egy-egy új termék kiadása. Egy új CD kifejlesztése, egy tucatnyi ember fél évi munkájába kerül. Ezután jönnek még a doboz és a lemez gyártási költségei, a szerzői jogdíjak, valamint a kereskedelmi forgalmazás költségei. Így a kiadók kénytelenek védelemről gondoskodni.
Ma már a Profi-Média is védi termékeit a másolás ellen. Amiben saját erőből is előbbre léphetnek, az a következetes munka és az állandóan új dolgokban való gondolkodás. Megkezdték az internetes értékesítést is, s bár ez még gyerekcipőben jár nálunk, a jövő útja a kiadó szerint is ez lesz. Sőt azt remélik, hogy talán nincs is olyan messze az az idő, amikor a CD-ROM-ra fizikailag már nem is lesz szükség, hiszen közvetlenül rátöltik a programokat a megrendelők számítógépére. Persze erre még várni kell, s addig pedig sokkal nagyobb figyelmet kívánnak szentelni a kereskedelmi értékesítésnek, hisz tapasztalataik szerint - kevés kivételtől eltekintve - a kereskedők sokszor azt sem tudják, hogy mit árulnak, mi van a dobozban.
Elengedhetetlen a jól felépített koncepció, s az átgondolt reklám- és marketing munka is. Csak így lehet talpon maradni, és hosszú távon, egyre jobb minőségben, ugyanazt a célcsoponot, a gyermek korosztályt maximálisan kiszolgálni.

Megerősítik hitükben a kapott visszajelzések is, melyek oket igazolják. Egy pécsi pedagógus, Bálint Anita pl. az ő CD-ROM-jaikkal kezdett el nyelvet tanítani az iskolásainak. Aztán kiváncsi lévén a módszer hatékonyságára, összemérte ezeket a tanítványokat azokkal a gyerekekkel, akik csak a CD-ROM-hoz készült tankönyvbol, ill. munkafüzetből tanultak. Nos, az eredmény szerint azoknak a gyerekeknek a körében, akik a CD-ROM-ot is használták, a nyelvoktatás hatékonysága 40 %-kal volt jobb a kontroll csoporténál. Az alkalmazott módszer miatt ráadásul az iskola népszerűsége, elfogadottsága is nőtt a szülők, illetve a gyerekek körében.
Ezen felbuzdulva a kiadó szívesen jár iskolákba, könyvtárakba bemutatókat tartani. Örömmel tesznek eleget minden hívásnak, kérésnek, ha valamelyik iskola, óvoda bemutatóra invitálja őket. A tapasztalatok alapján érdemes élni a lehetőséggél.
Közben pedig készülnek az újabb és újabb tervek. Borsódi Donát, aki marketingeseket megszégyenítő módon gondolkodik piacban, befogadói ízlésben és elvárásban, valamint Csabai Dolores, a Manó CD-k sorozatszerkesztője, a Manóvilág megálmodója tovább törik a fejüket. Mert a Manó kaland folytatódik...

-bmd-