10. évfolyam 4. szám 1999. ÁPRILIS - 124.oldal

CD MUSTRA
Környezetünk titkai

Bemutatandó lemezünk neve bizonyára ismerős azok számára, akik olvastak a sorozat matematikával foglalkozó részéről. Az Ábécéskönyv Kiadó és a Profi-Média Kft. CD-je mindent bemutat, amit 7-12 éves korban környezetünk növény- és állatvilágáról tudni érdemes.

A lemez felépítése hasonlít hasonlít a sorozat korábban megjelent darabjaihoz. Egy könyvtárban vagyunk. A polcok még üresek, de remélhetően sikerül megoldani a feladatokat, így hamarosan meséskönyvek sorakoznak majd ott.


A könyvtárban dönthetjük el,
melyik témával foglalkozzunk
A lemez felépítése hasonlít hasonlít a sorozat korábban megjelent darabjaihoz. Egy könyvtárban vagyunk. A polcok még üresek, de remélhetően sikerül megoldani a feladatokat, így hamarosan meséskönyvek sorakoznak majd ott.

Albert professzor vár arra, hogy bevezetten bennünket a tudományok világába.

Játékos kezelőfelület

Most is fontos szerepet kapnak a pókfonalon csüngő gyöngyök, mert a piros szeműeket, amelyeket a jó megoldásokért kapunk, aranyos mesékké cserélhetjük.


Az egér segítségével a helyükre
kerülnek a lábak
Az egyes oldalakon a gombáról olvashatjuk le, hány pontunk van. Ha elakadunk, kattintsunk a kérdőjelre. Hiába várjuk azonban a megfejtést, mert csak segítséget kaphatunk, ami közelebb vezet bennünket a rejtély megoldásához.

Újdonság, hogy a magyarázatokat nemcsak a rajzok és a narrátor hangja adja, hanem sokszor videós bejátszásokon is megnézhetjük, miről is van szó. A mesék elejét bármikor meghallgathatjuk, de a történetek befejezéséért meg kell dolgozni. A feladatokhoz úgy érhetünk el, ha a könyvtárban a kislányra, a cicára, a virágra, a napra vagy a földgömbre kattintunk. A harkály most is a nyomtatás lehetőségét jelenti.

Első a tanulás

A program elején Noé bárkája tárul a szemünk elé. A hajón, az eredeti történetnek megfelelően, állatok és növények vannak. Rájuk kattintva újabb állatokról és a családba tartozó egyedekről szerezhetünk ismereteket, közel 230 állat -és növényfajról.


Noé Bárkája sok tudnivalót rejt

A kisállatok családjánál például bővebben hallhatunk a vakondokról, az egerekről, a macskákról, a mókusokról, az ürgékről, a hörcsögökről, a denevérekről, a vidrákról, a pockokról, a rókákról, a koalákról, a cickányokról, a hangyászokról, a borzokról,

a hódokról, a patkányokról, a tatukról és a nyulakról is. Megnézhetjük a képüket, maghallgathatjuk a hangjukat, és sokszor filmen is megszemlélhetjük, hogyan élnek.

Feladatcsoportok

A kislány az emberekkel és a velük kapcsolatos kérdésekre várja a választ. Tornasorba rendezhetjük a gyerekeket, megmérhetjük őket, kiszínezhetjük a bőrüket, megismerhetjük a lakhelyüket, kiválogathatjuk az egészséges élelmiszereket, az orvosi műszereket, testápolószereket, árnyképeket párosíthatunk, megismerhetjük a különböző érzékszerveket, feliratokat egészíthetünk ki, színeket keverhetünk. A virág a növények világába kalauzol.


A kis képek további ismereteket rejtenek
Az ezerszínű növényvilág fejezetben terméseket párosíthatunk növényekhez, levelekhez, kirakósjátékkal játszhatunk, sorrendbe állíthatjuk a növény fejlődését, megtudhatjuk, mik zöldellnek télen is, milyen növények szeretik a meleget, mi a rügy, a

tüske, a kalász, mikor érnek a gyümölcsök. Ez utóbbiaknál az is kiderül, mit hogyan tartósíthatunk, miből mit főzhetünk, melyik növénynek milyen részét fogyaszthatjuk el.

A macska az állatvilág titkait őrzi. Kiderül, mely állatok léteznek csak a képzeletünkben, s melyek azok, amelyek már kihaltak. A bőrmintákhoz állatokat választhatunk, a lábnyomok segítségével nyomozhatunk. Fejdíszeket illeszthetünk a helyére, fölösleges testrészeket kereshetünk, s a hangok alapján kell felismernünk gazdáikat. Kiderül, mit esznek az állatok télen, mit rejtenek a hazai erdők, hogyan fejlődnek ki a pillangók.


Vajon melyik állatnak örülünk a kiskertben?
A földgömb házunk tájára, erdőre, mezőre, egzotikus tájakra vezet. A lakásba szobanövényeket válogathatunk, megtanulhatjuk, melyik növény szeret a vízparton, erdőn, mezőn élni, megismerhetjük a kertek kártevőit, haszonállatait, a gyomnövényeket, a kerti növényeket.

A Napra kattintva a környezet titkai tárulnak fel előttünk. Hallhatunk a levegőszennyezésről, a környezetvédelemről, a napfény, a meleg és az öntözés fontosságáról is.

Ha többször is ellátogatunk a könyvtárba, a névre szóló olvasójegy segítségével folytathatjuk a gyakorlatokat. A dobogó tetején természetesen az olvashatja a navét, aki a legügyesebb volt.


Tetszés szerint választhatunk a könyv fejezetei közül

 

A ManóSorozat élővilággal foglalkozó lemeze méltó a korábbi részekhez. Csak ajánlani tudjuk minden kisikolásnak, hogy ezzel a játékos programmal bővítse tudását, mélyítse el a biológiával és a környezettel kapcsolatos ismereteit.

NAGY EMESE