XI. évfolyam 6. szám 1998. JÚNIUS - 52. oldal

ManóMuzsika 1.

Viva la musica!

A Profi-Média Kft. gondozásában jelent meg a Manó-sorozat legújabb tagjaként a ManóMuzsika című multimédia kiadvány. A korábbi programokhoz hasonlóan itt is a manók kalauzolják a kis olvasókat – ezúttal a zene világában barangolhatnak a segítségükkel. A feladatokat a fa egyik ágán ülő kedves Sára manó tolmácsolásában ismerhetik meg. A kiadvány felépítése lehetőséget nyújt arra, hogy iskolai kiegészítő taneszközként, szolfézsórák anyagaként, esetleg játékként használjuk.

Az alkotók a 6-10 éves kisiskolás korosztálynak ajánlják programjukat. A zenei nevelés fontos része, hogy a gyerekek megismerkedjenek a zenei alapfogalmakkal és azokat gyakorlatban használni tudják. Gondolok itt például a ritmuselemekre vagy akár az ábécés hangokra. Ezeket nem könnyű elsajátítani, hiszen a zenei elemek távol állnak a kicsik világától. A program azonban felkínálja az egyszerű tanulás lehetőségét. Játékosan vezeti be az új fogalmakat, a tudás elmélyítése érdekében pedig gyakorlatokat kínál. Nekem nagyon tetszett például, hogy a magas és mély hangok közti különbséget a gyerekek számára ismert tárgyak, állatok hangjain keresztül mutatja be.

Később a gyerekek megismerkedhetnek a különböző hangszerekkel is. Itt az első feladatok között szerepel a zajkeltő és a dallamot játszó hangszerek csoportosítása. Minden „tanulós” részt játékok követnek, és minden helyes válaszért – ugyanúgy, mint a sorozat többi tagjában – egy-egy gyöngy jár. A feladatok nagyon sokfélék: hangfelismerés, tulajdonság alapján történő csoportosítás, hangszerfelismerés, ritmusfelismerés és –kiegészítés, és még sorolhatnám. Miután nálunk egy demó verzió járt, sajnos nem tudtam mindent kipróbálni. Az azonban így is kiderült, hogy a feladatmegoldás során, ha hibát ejt a kisgyerek, akkor teljesen elölről kell kezdenie a feladatot, nem javíthat azonnal.

A Zeneszerzők birodalmában című részben a zenetörténet legnagyobb alakjai szerepelnek. Az életrajzi adatokon kívül néhány fontosabb műből is találhatunk részleteket. Külön szótárt is kialakítottunk az alkotók, ahol a program során előforduló legfontosabb zenei kifejezésekre kereshetünk rá. Összességében jól használható, a zenei képességeket játékosan fejlesztő CD-ROM-mal ismerkedtem meg. Érdemes kipróbálni!

Sartoris Adrienn

Minimális hardverigény
Processzor: 486-os
Memória: 8 Mbyte
CD-olvasó: 2-szeres sebességű
Hangkártya: SounBlaster-kompatíbilis

További jellemzők
Operációs rendszer: Windows 3.1/95/98/NT
Korosztály: 6-10 éves gyerekek
Forgalmazó: Profi-Média Kft.
Tel.: 06-79-325-467
Ár (bruttó): 5800 Ft

CHIP-értékelés
Tartalom: *****
Tálalás: *****