XI. évfolyam 3. szám 1998. MÁRCIUS- 53.oldal

Filmszínházunk bemutatja…

A Lopva angolul nyelvokító sorozat harmadik, egyben befejező részét tettük próbára. A sorozat két fejezet után erről a részről mint sorozatzáróról részletesebb ismertetőt adunk.

A CD elindításával egy különös, rajzolt világba csöppenünk, ahol ráadásul angolul beszélnek. A kezdő képernyőn meghatározhatjuk, hogy milyen nyelven szeretnénk látni a magyarázó szövegeket, és azonnal beljebb is tessékelnek egy mozi előcsarnokába, ugyanis a program kerettörténete a mozivásznon játszódik. A filmeken, - amelyek tulajdonképpen az egyes leckék anyagát ölelik fel – egy család életébe pillanthatunk be, ahogyan a nappaliban egy detektívtörténetet kísérnek figyelemmel.

A film második része után kapcsolódunk be az eseményekbe, amelyek az első két CD szerves folytatását képezik, ami azonban az előzmények ismerete nélkül is élvezhető. Ilyen játékos és érdekes környezetben hallgathatjuk, nézhetjük, és ha szükséges olvashatjuk a film egyes jeleneteit, melyekben váltakoznak a narratív szövegek és a párbeszédek.

Mielőtt belekezdhetnénk a 11 lecke közül a kiválasztottba, jegyet kell váltanunk a pénztárnál, ahol egy űrlap kitöltésével azonosíthatjuk magunkat. A feladatok jól kapcsolódnak az aktuális filmrészlethez (leckéhez), bár ha nem figyelünk eléggé, néha nehéz a megoldás, még középfokú nyelvvizsgával is.

A film lejátszásához feltétel egy előfeladat megoldása. Ez általában nem okoz gondot, de családomnak néha többszöri nekifutásra sem sikerült – ilyenkor jobb, ha kimegyünk az előcsarnokba és bejövünk újra, mert így már nem ugyanaz a fejtörő vár ránk. De ennyivel nem tudhatjuk le a CD munkásabb felét, a leckék után egész halom agymozgató kínálkozik. Ezek az olvasási, írásgyakorló, szókincset gyarapító, nyelvtani tudást fejlesztő, szövegértési és beszédgyakorló feladatok – kinek mire van szüksége. Ha „pihenni” akarunk, játszhatunk is a keresztrejtvénnyel vagy más tréfásabb gyakorlattal. Külön ki van gyűjtve a többi feladatcsoportból az Internetet igénylők, általában valamilyen kötetlenebb írási gyakorlat (fogalmazás, képeslap, stb.), amit legjobb ha drótpostázunk angoltanárunknak, aki aztán kijavítva vissza is küldheti azt.

Alapjában véve egy nagyon szép és ötletes nyelvoktató programot alkottak a tervezők, de sajnos felmerül a használat során néhány olyan hiányosság, ami a tanulás és a munka rovására válik. Ilyen a gyakorlatok során az, hogy a hibás mondataink javítását nem tudjuk elérni (legalábbis nem sikerült kideríteni, miképp lehetséges). Néha ugyan, mikor már ötödszörre javítottunk ki egy-egy mondatot, és még úgy sem volt jó, megjelent a helyes megoldás, de ez elég ritkán fordult elő. Ugyanez vonatkozik az előfeladatokra is, amit sehogy sem lehet leellenőrizni, s ha nincs meg a pontos megoldása, nem tudjuk elindítani a következő filmet. Újabb kényelmetlenség, hogyha valamit nem jegyeztünk meg a lejátszottakból, amire azonban szükségünk lenne a jó kitöltéshez, ismét végig kell néznünk az egész filmet – legfeljebb mondatonként ugorhatunk előre, még jelenetenként sem, amit pedig visszafelé megtehetünk.. Ha ezek után végre mégis megtaláltuk a keresett mondatot, csodálkozva vehetjük észre az aktuális feladathoz visszatérve, hogy minden előző helyes megoldásunk is kitörlődött, így kezdhetjük az egészet elölről.

E hiányosságok ellenére mindenkinek ajánlhatjuk ezt a programot, aki középhaladó, ismeri az alapokat. Igazán élvezetes vele a tanulás, és mind a szókincs, mind a nyelvtani tudás fejlesztésére kiváló eszköz. Emellett a szép grafika és az izgalmas történet leköti figyelmünket. Nem érezzük kényszernek vagy unalmasnak az angolozást, egyszerűen jó játék válik a görcsös megoldásból. Minden lecke után megnézhetjük a nyelvtankönyvet a kapcsolódó nyelvtani anyaggal, meghallgathatjuk az előforduló kifejezéseket és szavakat, de ábécé szerint is kereshetünk mind a három helyen.

Nagy előnye az ilyen nyelvtanulásnak, hogy biztosan nem fogjuk rosszul megtanulni a szavakat, hiszen a filmeken és a szótárban, kifejezéstárban is újra és újra elismételhetjük gyönyörű kiejtéssel az egyes mondatokat, sőt még feladatok is segítenek abban, hogy egyaránt értsük hallás után ás olvasva az angolt.

Kéfer Piros (piros1-westel900.net)

Minimális hardverigény
Processzor: 90 MHz-es Pentium
Memória: 16 Mbyte
CD-olvasó: 4-szeres sebességű
Lemez: 19 Mbyte
Hangkártya: SounBlaster-kompatíbilis

További jellemzők
Operációs rendszer: Windows 3.1/95/98/NT
Korosztály: 6-10 éves gyerekek
Kiadó és forgalmazó: Profi-Média Kft.
Tel.: 06-79-523-340
Ár (bruttó): 6000 Ft

CHIP-értékelés
Tartalom: *****
Tálalás: ***