XII. évfolyam 5. szám 2000. MÁJUS - 60. oldal

ManóOlvasás

(Majd) Én is tudok olvasni

Olvasni tanulni kemény munka. Ezt könnyíti meg, teszi játékossá és élvezetessé a ManóOlvasás oktatócsomag, amely a közkedvelt Manó sorozat tizedik programja.

A ManóÁbécé és a ManóOlvasás 1. együtt tartalmazza mindazt az ismeretanyagot, mellyel egy első osztályos a tanév folyamán találkozik. A két oktatójátékban több mint ötszáz feladat található a hangok helyes kiejtésétől a betűk képének felismertetésén és összeolvasásásán keresztül a szavakig, mondatokig.

A program 34 fejezetből áll. Mivel a betűk tanítása és az összeolvasás párhuzamosan történik, az alkotók azt javasolják, hogy a felhasználók a két korongot egyszerre használják, hiszen így hatékonyabb az elsajátítás folyamata. A feladatok mellett bemutatókat, rövid magyarázatokat, mondókákat találunk. A mintegy kétszáz, soronként is meghallgatható és megtanulható mondókával a Roberta robot által bemutatott artikulációs gyakorlatokat végeztethetünk. A helyes kiejtéshez Zizi, a sorozat másik főszereplője is ad tanácsokat. Az útmutató segédanyagai a szülőknek és tanítóknak adhat segítséget és ötleteket a program használatához. A korongon lévő anyag minden olvasástanítási módszerhez hozzáilleszthető.

A program segítségével a gyerekek fokról fokra jutnak a folyamatos olvasás szintjére. A kép-, hang- és szóanyagok a beszédfejlesztésen kívül a helyes nyelvtani ismeretek kialakításáshoz is segítséget ad. A gyerekek kedvencén, a memóriajátékon keresztül gyakorolható a gyorsolvasás technikája. Az egyes fejezetekhez tartozó feladatok megoldásáért jutalomként szellemes, illusztrált, olvasható, hallható betűmesék bukkannak elő. Az oktatócsomag otthon egyéni gyakorlásra, napközikben korrepetálásra, fejlesztésre, logopédiai korrekcióra ajánlható, de tanítási órákon is hatékonyan alkalmazható. A feladatok játékosak és szórakoztatók, a kevésbé motivált gyerekek érdeklődését is felébreszthetik.

Szabó Kornélia

Minimális hardverigény
Processzor: Pentium
Memória: 32 Mbyte
Megjelenítő: 640x480 képpont, 256 szín
CD-olvasó: 2-szeres sebesség
Lemezhely: 1 Mbyte
Hangkártya: 16 bites

További jellemzők
Operációs rendszer: Windows 9x
Korosztály: 5-8 éves
Forgalmazó: Profi-Média Kft.
Tel.: 06-79-523-340
Ár (bruttó): 5800 Ft

CHIP-értékelés
Tartalom: *****
Tálalás: ****