1996. október 14. évfolyam 10. szám

Főleg a nyelvi kínálat bővül

CD "manókáknak" és nagyobbaknak

A CD-ROM nem hálózati használatra készült eszköz, multimédia tulajdonságaival viszont az egyéni tanulást rendkívül jól meg lehet vele oldani. Természetesen itt a tanár munkája nehezebbé válik, akár hagyományos módszerrel sétálgat a diákok között, akár számítógépén kérdezi le, ki hol tart. Éppen ezért még folyik a vita, hogy melyik a leghatékonyabb módszer, de otthoni használatban a CD-ROM már talán az elso helyen áll.

A számítógép egyre jelentősebb szerepe az oktatásban megköveteli, hogy speciális oktatótermek épüljenek, ahol a hálózatba kötött gépeket a tanár vezérli a saját gépén, és minden tanuló egyszerre végezheti munkáját. Sokáig ezt a legmodernebb rendszernek tartották, amíg fel nem merült a gondolat, hogy a tanulóknak nem feltétlenül előnyös, ha párhuzamosan dolgoznak, hiszen aki lassabban tanul, az lemarad, aki pedig gyorsabban, annak sok üresjárata van.

A bajai Profi-Média Számítástechnikai és Kereskedelmi Kft. már évek óta újabb és újabb oktatólemezekkel jelentkezik a piacon. (A termékek az ország legtöbb számítástechnikai szaküzletében és a nagyobb könyvesboltokban kaphatók.) Az első volt a PICDIC sorozat (lemezenként 6200 Ft + áfa), de tovább vezet az "út"...

A PICDIC az angol, a német és a francia nyelv tanulásának segítoje. 200 aprólékosan kidolgozott számítógépes grafikát és 5000-5000 szót tartalmaz, természetesen magyar megfelelőjükkel együtt. A szoftver háromfajta tesztet kínál, kezdok és haladók, gyerekek és felnőttek egyaránt használhatják.

A mindennapi élet témáin keresztül elsajátíthatjuk az alapszókincset. A képernyőre kért kép megjelölt pontjaira rámutatva kinyílik egy ablak, benne az objektum megfelelő nyelvű neve, amelyet emberi hang kísér angol/amerikai, német, francia, illetve magyar kiejtéssel. 82 témakör között lapozgathatunk, és a szavakhoz visszakereshetjük a hozzájuk tartozó képelemeket is. Az alapanyagot Szendrő Borbála, az I love words (Szeretem a szavakat) című könyv szerzője állította össze, az erre épülő német változat Ódor László, a francia pedig Oláh Tibor munkája.

A CLIPDIC viszont már az angol és német közép/felsőfokú vizsgára jelentkezők számára készült. A szoftver fő célja, hogy segítséget nyújtson a nyelvtanulás egyik legnehezebb elemének, a beszédértésnek a fejlesztéséhez. A képernyőn megjelenő videoklipek a "típusos" eseményeket mutatják be. Minden témakörhöz 4-5 klip tartozik. Hét speciális teszt egészíti ki a gyakorlást: mondatkiegészítés, mondatalkotás, mondatrendezés, szótanulás, tollbamondás, elöljárók és totó. Kereshetünk szóhoz mondatokat, de felszabdalhatjuk a mondatot szavakra, kifejezésekre is.

A CLIPDIC a nyelvtani jelenségeket számítógépes könyv formájában magyarázza, mindegyikhez példamondatot adva. A CD-khez újságcikkek feldolgozását munkafüzetek tartoznak. Az angol anyag témakörei (2 lemez; 6200 Ft + áfa lemezenként): békefolyamatok, kultúra, közlekedés és szállítás, állatvédelem, katasztrófák, bunözés, tudomány és egészségügy; a németé pedig: utazás, kultúra, egészségügy és politika.

Az üzleti életnek angol nyelven való megismerését szolgálja a Business & Finance English Tutorial (7200 Ft + áfa) a következő témakörökkel: European Economies, Commodities, Corporate Powers, Stock Exchanges and Securities. Az üzleti szakkifejezések magyarázatát egy szaklexikonban találhatjuk meg, amely számos cég történetét, gazdasági adatait, pénzügyi eredményét és Internet-elérési címét is tartalmazza.

Az Angol kiejtésiskola (6000 Ft + áfa) a magyar anyenyelvűek kiejtési problémáit elotérbe állítva a helyes angol kiejtésre tanít, nem megfeledkezve a ritkán tanított hanglejtésről sem.

Az 5-8 éves gyerekek számára készült ManókaLand CDje a társadalomismeret és az élővilág témaköreibe vezeti be a kicsiket olyan témákkal, mint iskola, közlekedés, lakóhely, otthon, család, mesterségek, időmérés és az anyagok tulajdonságai (4900 Ft + áfa). A tanuló játékosan, sok szórakoztató feladaton keresztül sajátítja el az iskolai tananyag jelentős részét.

Timár István